Tuesday, May 20, 2014

Tips Bagaimana Untuk Menaikkan Jualan Produk Melalui Dalam Talian (Online)


Teks : Zaila Mohamad
Imej : Sumber carian google & koleksi peribadi

Assalamualaikum,

Hari ini saya ingin berkongsikan tentang tips untuk menaikkan jualan produk melalui dalam talian atau lebih dikenali dengan online.

1) Gunakan Pengaruh Laman Sosial Untuk Beriklan


Antara laman yang begitu popular pada zaman ini adalah seperti Facebook, Instagram, Mudah.my dan Twitter. Ini kerana ramai orang boleh membukanya hanya dengan menggunakan telefon sahaja dan tidak perlu membuka dari komputer riba atau komputer peribadi. Laman sosial ini begitu pantas kesan sebarannya di tambah pula dengan meletakkan hashtag atau simbol # sebagai "trending" di internet.

Blog pula sangat bagus untuk menaikkan jualan melalui carian di dalam Google mahupun enjin carian yang lain seperti Bing, Yahoo dan banyak lagi.


Salah seorang pelanggan yang membuat tempahan blog melalui saya. Singgah di blog ini : Hijrah Halal Produk Muslim

2) Bina Rangkaian Ejen Pengedar Seluruh Malaysia

Mulakan dengan mencari ejen-ejen pengedar yang berminat untuk memasarkan produk kita. Sudah tentulah kerja yang dilakukan secara jemaah akan memudahkan kita. Ejen-ejen berfungsi sebagai iklan bergerak yang akan menjual produk secara online mahupun offline.

3) Kumpul Seberapa Banyak Testimoni Pelanggan

Selalunya pelanggan akan membeli berdasarkan dari pengaruh kawan-kawan atau bila melihat gambar perkongsian di Facebook. Jadi, sebaiknya kumpul seberapa banyak gambar testimoni dari pelanggan dan siarkan di Facebook, Instagram mahupun blog untuk menaikkan jualan. Contohnya, saya menjual pes segara nasi arab al-Bayt, jadi saya meminta jasa baik pelanggan yang telah mencubanyanya untuk memuat turun gambar masakan mereka di laman Facebook mereka.Alhamdulillah, berkat teknik ini jualan saya juga meningkat. Setiap minggu saya berjaya menjual 50 kotak pes nasi arab ini.

Setakat ini sahaja perkongsian dari saya. Semoga dapat memberi ilham kepada para peniaga "online" dan jangan lupa untuk cuba praktikkan tips tersebut. Bagi mereka yang ingin mendaftar dan menjadi salah seorang dari kumpulan Pengurus Online produk ABDR, boleh hubungi saya melalui :

Email : zailamohamad@yahoo.com
Sms / Whats App : 012-3228651
Facebook : Zaila Mohamad

Sehingga bertemu kembali. Ikuti blog ini dengan email dengan mengisi alamat email kalian di bahagian atas blog ini. Terima kasih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget