Friday, November 20, 2015

Mengapa Perlu Menulis Dengan Betul?



Teks : Zaila Mohamad

Assalamualaikum,

Bertemu kembali di ruangan ini setelah saya begitu lama menyepikan diri. Menyepi tidak bermakna blog ini terus berkubur begitu sahaja ya. Biasalah, masa begitu mencemburui saya yang semakin sibuk dengan tugasan baru iaitu menjadi pemandu kepada anak-anak ke sekolah. Walau apa jua alasan yang diberikan, percayalah saya masih lagi seorang surirumah dan berjaya menjana pendapatan hanya dari rumah sahaja :)

Petang ini pintu mesej saya diketuk oleh Puan Sau'dah Salleh iaitu antara pelajar yang terawal mendaftar di dalam kelas asas blog & fanpage. Saya dapat tahu Pn Sau'dah yang mesra dikenali sebagai Odah merupakan seorang blogger dan sudah mempunyai sebuah blog yang dijadikan sebagai tempat mencoret aktiviti harian beliau. Saya difahamkan yang Odah ingin belajar untuk menulis dengan betul dan sekaligus mahu menaikkan perniagaan suaminya iaitu sebuah bengkel kereta yang beroperasi di Shah Alam. Jemput baca perkongsian Odah di dalam entri terbarunya yang ditulis pada hari ini berikutan hasil perkongsian di dalam fanpagenya yang telah diviralkan oleh laman Oh!Bulan dan telah dikongsi oleh hampir 5700 pembaca facebook. Wow! Hasil yang sudah tentu menggembirakan hati beliau :)

"2 tahun yang lalu, saya membuat keputusan untuk belajar menulis. Iya, belajar menulis dengan betul.

Kenapa nak belajar tulis dengan betul? Tak pandai tulis ke?

Memang saya tak pandai menulis. Menulis karangan yang mempunyai tujuan. Menulis untuk memberikan manfaat kepada pembaca. Dan salah satu kelemahan saya adalah bahasa melayu.

Sebenarnya saya boleh menulis. Tapi tanpa tujuan. Tulis just sebab nak tulis. Konon boleh jadi memori la kan. Atau tulis sebab nak update blog. Asalkan tulis dan blog ada entri baru.

Kalau tengok dan belek entri saya dari tahun saya mula menulis di blog, iaitu tahun 2009, saya macam "ish...teruknya." Main belasah je tulis. Kejap English, kejap Melayu. Kelakar bila baca, tapi malu ar bila fikirkan ada orang baca. Hehe.

Apabila saya mengakui yang saya tak pandai menulis dengan baik, Allah menghantar bantuan melalui Facebook. Hehe FB menjadi kawan saya.

Saya mula mengikuti dan mengekori rapat 2 guru bahasa saya. 

Guru yang pertama adalah Dato' Roslan Ab Hamid. Beliau digelar Jutawan Perkataan dan ia sememangnya tepat sebab saya berjaya menambah perbendaharaan kata saya.

Guru kedua adalah Puan Ainon Mohd. Pengasas PTS Media Group. Semasa saya di universiti, kami gunakan buku hasil tulisan Puan Ainon untuk rujukan. Pasal Edward De Bono kot.

Kedua-dua mentor ini, bahasanya alahai. Sedap bila dibaca. Menarik kontennya. Mudah difahami. Tambah lagi Dato' Roslan. Siap ada peribahasa. Yang saya memang tak tahu. Cabarannya cuma bila Dato' gunakan bahasa aras tinggi, kena baca 2-3 kali untuk faham.

Kemudian, saya mula mengorak langkah. Cuba untuk tiruvasi gaya penulisan mentor-mentor ini. Tapi masih tiada haluan.

Allah temukan saya pula dengan Zaila, seorang Guru Online bagi Akademi Bekerja Dari Rumah. Masa tu, apa yang buat saya ingin belajar dari Zaila adalah bukan untuk bisnes. Saya cuma nak belajar cara dan teknik menulis. 

Sebab itu kelemahan saya. Sikit-sikit saya dah tahu asasnya. Contoh menulis dalam bahasa mudah tanpa jargon. Setiap para tidak melebihi 5 baris.

Walaupun kami berniaga dengan membuka bengkel automotif, tapi saya fokuskan dahulu kepada teknik menulis. Bila belajar asas, nanti senanglah nak tulis apa pun. Cewah..berangan jugaklah sikit.

Labur duit untuk ilmu penulisan dalam tahun 2013. Kelas dia melalui online sahaja. Tak payah drive dan parking dan masuk kelas. Semuanya depan komputer je. Senang. Tapi homework tetappp ada hehe.

No pressure here. Semua pun boleh join. Semua tu samada you bekerja full-time atau work-at-home. Cuma ikut je struktur yang Zaila beri dan buat homework.



Writing is an exploration. 
You start from nothing 
and learn as you go.



Then 2014 belajar dengan Dato' Roslan melalui Pra Pulau Jutawan. Puan Ainon belajar tentang ilmu pengurusan bisnes.

2015, saya melabur pula dalam Public Speaking Mastery, program eksklusif Dato' Roslan yang mempunyai 3 siri. Saya perlukan ilmu ini sebab saya nervous bila nak bercakap dengan audiens yang ramai. 

Kalau dalam kelas yang ramai, nak tanya soalan pun menggigil-gigil. Berdebar-debar gila. So saya nak atasi rasa takut ni. 

Tapi kelas ni best giler, sebab ada satu aktiviti ni memang buat kita macam "I did this. So i can do almost everything with plans and better execution." Memang best feeling 'terbang tinggi' tu.

Mid 2015, ada lagi satu program yang saya join lagi, iaitu Public Leadership Mastery. Join sebab Public Speaking Mastery dah habis. Lagipun saya perlu Leadership Training sebab saya sangat tak pandai nak lead the team.

Dan yang menariknya, Puan Faridah Hanim Haron adalah Trainer untuk Petronas selama 20 tahun dan beliau adalah di dalam golongan Top 1% Performer di Petronas.

Bayangkan kehebatan beliau dengan menjadi salah seorang Performer terbaik dari 47,000 staf Petronas! Wow. 

Masa kelas 14-15 Nov 2015, tajuknya Creating The Line of Sight. Masa ni belajar tentang Visi, Misi, Corporate Agenda, Roadmap, SWOT, TOWS. Banyaklah. Then kena applied terus dengan buat untuk company kita.

Kenapa kena buat ni semua? Supaya kita jelas mana kita nak pergi, apa kita nak capai, apa kena buat, macam mana nak buat. Semualah tentang bisnes.

And for the first time, everything is completed for Rahim Auto. Kami tahu 10 tahun akan datang, Rahim Auto adalah apa. Sebelum ni, kalau orang tanya, "Rahim Auto nak jadi apa?", kami tak tahu nak jawab apa. But now, we know already. Yeay.

Macam banyak je kan kelas yang saya join? Hehe. 

Dan hasil dari pembelajaran berterusan, sangatlah berbaloi.

Kami menulis satu artikel dan ianya telah viral. Sehingga hari ini (20.11.2015), ianya telah di view seramai 584,000 orang. Dan telah dikongsi oleh 5,700 orang. Wow.

Ianya sangat Wow untuk kami. Anjakan paradigma untuk bisnes kami. Titik permulaan hasil pembelajaran dan TINDAKAN kami."

Sumber entri di sini : Eh Oh!Bulan.com Ambik Entri Kita!

Bagi saya, tak salah untuk melaburkan sejumlah wang demi ilmu yang akan kita praktikkan dan seterusnya membawa kepada keuntungan diri kita juga. Walaupun kadang-kadang seperti tidak nampak akan hasilnya tetapi percayalah! Dengan menulis sepenuh hati dan ikhlas dalam berkongsi ilmu insya Allah kita akan dapat bahagian kita di akhirat kelak.

Mahu daftar kelas asas blog & fanpage bersama saya? Boleh terus hubungi saya melalui Whats App di 012-970 6828. Sehingga bertemu lagi. Assalamualaikum.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget