Monday, April 3, 2017

Entri #4 2017 : Hargai Pelanggan


Teks : Zaila Mohamad
Imej : Koleksi peribadi

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, hari ini walaupun kelam kabut dengan segala urusan, tetapi syukur apabila mendapat pesanan daripada pelanggan nun jauh di Sarawak. Masuk kali ini sudah 3 kali beliau membeli dari saya. Untungnya pelanggan dari Sabah Sarawak mereka sangat tidak berkira tentang harga dan kos pos. Mungkin kerana mereka juga susah untuk mendapatkan barangan parti harijadi yang murah atau mungkin juga tidak perlu pening kepala mencari di merata tempat kerana barang akan sampai depan muka pintu sahaja.

Sejak berniaga, ada beberapa cara yang saya lakukan untuk menghargai pelanggan. Antaranya :

1) Beri Harga Borong : Sememangnya ini yang saya lakukan, tidak kira pelanggan dari Semenanjung Malaysia, Sabah, Sarawak atau Brunei. Sekiranya mereka membeli pada kuantiti yang ditetapkan, mereka akan mendapat harga borong iaitu murah dari harga jual.

2) Beri Diskaun : Selalunya saya akan beri diskaun untuk kos pos atau memberi barangan parti seperti belon secara percuma. Akan tetapi tengok juga jumlah yang dibeli oleh pelanggan. Sekiranya melebihi RM200 memang mereka akan mendapat hadiah percuma.

3) Layanan Yang Baik : Walaumacamana cerewet pelanggan, usahakan untuk melayan dengan baik dan jujur dengan mereka. Insya Allah, apabila pelanggan merasa selesa berurusan dengan kita mereka akan terus menggunakan khidmat atau membeli barangan dengan kita.Itu sahaja tips untuk menghargai pelanggan yang saya sempat kongsikan. Mungkin ada banyak lagi cara untuk memenangi hati pelanggan dan semuanya bergantung kepada kreativiti penjual sendiri. Paling penting adalah melayan mereka dengan baik walaupun mereka tidak membeli barangan dengan kita.

Surirumah yang berminat untuk belajar berniaga melalui blog & fanpage boleh sertai kelas asas blogshop bersama saya secara One to One di Jalan Kebun, Shah Alam. Maklumat seperti di bawah :

Tarikh : 08 April 2017
Masa : 0900 hingga 1300 (4 jam)
Lokasi : Jalan Kebun Shah Alam

Hubungi 012-970 6828 untuk pendaftaran. Terima kasih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...